Puurs-Sint-Amands

Emile Verhaeren schreef vele gedichten over de grootstad en de nieuwe tijd waarin hij leefde, over de liefde en over Vlaanderen. Hij woonde in Brussel, Parijs en Roisin, maar had ook een voorliefde voor wandelen. Het maakte deel uit van zijn dagelijks bestaan. Elke dag, nadat hij ’s morgens gewerkt had aan zijn gedichten, trok hij er op uit om te gaan wandelen. Het is dan ook geen toeval dat de dichter meerdere keren al wandelend werd uitgebeeld. 

Ook in de streek van Klein-Brabant liet Verhaeren zijn sporen na. Zijn geboortedorp en zijn jeugdjaren in Sint-Amands bezong hij in Les Tendresses premières (1904), maar ook in andere bundels komen er verschillende gedichten voor die hun inspiratie ontegensprekelijk in de streek gevonden hebben. Vermelden we alleen nog maar zijn ‘Schelde‘-gedicht (Les Héros, 1908) of het onsterfelijke gedicht over ‘De Veerman‘ (Les Villages illusoires, 1895). Ook in onze streek maakte Verhaeren lange tochten langs veldwegen en dijkpaden. Het landschap en het leven langs de Schelde zijn sinds honderd jaar uiteraard veranderd, maar op een of andere manier kunnen we nog steeds in de sporen van Verhaeren stappen.

Treed in de voetsporen van dichter Emile Verhaeren, leer bij over klimaatbuffers en ontdek tegelijk hoe het uitzicht van 'de schoonste Scheldebocht' er binnenkort nog mooier uit zal zien! Op de mooiste plekjes langs de Schelde plaatsten we de laatste jaren twee gloednieuwe picknickbanken dus neem je lunchpakket mee.

Meer details vind je in de printbare wandelgids. Je kan de route ook downloaden als gpx-bestand of openen via Routeyou hieronder.

PS: Wil je nog meer weten over het Sigmagebied Wal-Zwijn? Op 6 september organiseren we een gegidste wandeling samen met de projectingenieur van het gebied. Wil jij ook aanwezig zijn? https://life-sparc.eu/kalender